Falfelületek

Falfelületek

A szobafestő munkát a munkahelyszín és az alapfelület felmérésével kell kezdeni, amelyen a festésre kerülő alapfelület állagát, minőségét, fajtáját körültekintően meg kell vizsgálni.
Ugyanis a felületre kerülő festék anyagának kiválasztás nagyban függ a falfelület fajtájától,
állapotától és attól, hogy az épület mely részén – belsőtérben, vagy homlokzaton – kell a
falfestést végezni. Ezen túlmenően a helyszíni felmérésen dönthető el, hogy a felület előkészítő munka során milyen műveleteket kell elvégezni, milyen módszereket, anyagokat, eszközöket kell majd alkalmazni. Az alapfelület vizsgálatának egyszerű, és általánosan alkalmazott módszerei a szemrevételezés, a dörzsölés, és a kaparás.
A külső- és belső falfelületen a vakolatok különböző anyagúak, minőségűek, illetve más más hatásoknak vannak kitéve. Ebből következik, hogy a védőbevonat készítése különféle festékekkel történnek. Ahhoz, hogy a felületre kerülő festékréteg tartós és időtálló legyen, a falfestékek felhordása előtt a falfelületeket szakszerűen elő kell készíteni. A sok féle védőbevonat közül manapság a szobafestők már szinte csak a vékony rétegekben felhordva is jól fedő diszperziós falfestékeket használják. Régi épületek festésének karbantartási, vagy felújítási munkáinál még használják a hagyományos festéseket pl. mészfestés, enyves festés, kőporos vakolat.

AZ ALAPFELÜLETEK FAJTÁI

A festés anyagának megállapításhoz fontos tudni, hogy milyen az alapfelület fajtája, illetve
új falfelületre vagy régi, felújítandó falfelületre kell majd a védőbevonatot készíteni. Ezen
kívül meg kell állapítani, hogy homlokzati vagy belső térben lévő alapfelületről van-e szó,
mivel különböző minőségű vakolat készül olyan felületen, amely az időjárás
viszontagságainak, és nagyobb mechanikai hatásoknak van kitéve. Az alapfelület fajtájának függvényében a felület-előkészítése bizonyos munkák elvégzésében eltérő módon történik, mivel az új vakolaton néhány munkanemet nem kell elvégezni, mint például a régi felújítandó falfelületről az elöregedett, megrongálódott falfestés eltávolítása. A falfelületek szilárdságának javítása is függ az alapfelület fajtájától, ezért a szilárdság növelő alapozó szerek kiválasztásához is tudni kell, milyen alapfelületre kell majd dolgozni.
Az alapfelületek fajtái:
– beton,
– vakolatok,
– gipszkarton,
– azbesztcement,
– faforgács,
– BETONYP.

Beton

A beton felületek a jó minőségű zsalufelületeknek és a korszerű technológiával történő
bedolgozásnak köszönhetően viszonylag síkfelületűek. Ezért a beton felületekre a falfestés
többnyire közvetlenül elvégezhető, csupán a zsaluzat olajos leválasztó szerét kell
eltávolítani. Amennyiben a beton felületen felületi egyenetlenségek találhatók, gletteléssel
kell megszüntetni a falfestés előtt. A felület-előkészítésnél és a festésnél fontos figyelembe
venni, hogy a beton lúgos kémhatású, ezért az alapozókat és a fedőfestékeket nagy
körültekintéssel kell kiválasztani.

Vakolatok

A vakolatok készülhetnek külső-, vagy belső térben, melyek habarcsanyagú bevonatok
különböző falazó anyagból készült falak, födémek, pillérek felületén. A vakolatoknak
hőszigetelő, hézagtakaró, és felület egyenlőtlenségeit eltüntető szerepük van.  A
vakolóhabarcsok adalékanyagai lehetnek folyami homok, bányahomok, kőpor.  A vakoláshoz a felhasználási területük szerint készítik a különféle vakolóhabarcsokat.
A vakolóhabarcsok felhasználási területük szerint lehetnek:
– homlokzatvakolatok, amelyek nagy szilárdságúak,
– belső vakolatok, amelyek kisebb szilárdságúak.
A vakolóhabarcsok kötőanyaguk szerint:
– mészhabarcs,
– gipszhabarcs,
– cementhabarcs,
– cementtel javított mészhabarcs, stb.

 

  • A gipszkarton általában válaszfal és mennyezetburkolat anyaga. A gipszkarton elemeket sajnos nem lehet hézagmentesen összeilleszteni, ezért a síkfelület kialakításához az elemek illesztését hézagolják. A hézagoló gipsz bedolgozása előtt az illesztő sávokba öntapadós háló, papír- vagy üvegszövet erősítő csíkokat helyeznek el. A munka során figyelembe kell venni azt a tényt, hogy gipszkartonon felületkiegyenlítés csak + 10 0C fölött végezhető.
  • Az azbesztcement lemez külső- és belsőtérben egyaránt használatos burkolóanyag. Felülete a betonfelületéhez hasonló, így a festés előtti felület-előkészítés is azonos a beton felület előkészítő munkáival.
  • A faforgács lemezeket csak beltéri felületként használják. A faforgácslapok egyik felülete érdes, a másik sima. Festés előtt a felület-előkészítést a felület csiszolásával, fatapasszal történő átvonásával végezik. A fatapasz száradása után finom csiszolópapírral átcsiszolják annak érdekében, hogy a felületen a festékréteg egyenletesen kössön meg.
  • A BETONYP lemezek mindkét oldalukon sima felületűek, lúgos kémhatásúak, és nagy nedvszívó-képességűek, ezért a nedvszívó képességet csökkentő, és lúgálló alapozóval kellbevonni.